A schengeni térség országaira kiterjedő Vízuminformációs Rendszer (angol betűszóval: VIS) 2011. október 11-én kezdte meg működését.

A VIS célja, hogy a rövid távú vízumokra vonatkozó adatok tagállamok közötti cseréjével javítsa a közös vízumpolitika végrehajtását, a konzuli együttműködést és a központi vízumhatóságok közötti konzultációt.

A rendszer regionálisan kerül bevezetésre: 2011. október 11-én a tagállamoknak az észak-afrikai régió országaiban (Algéria, Egyiptom, Líbia, Marokkó, Mauritánia és Tunézia) található külképviseletein, a mai napon pedig a Közel-Keleten Izraelben, Jordániában, Libanonban és Szíriában. A VIS üzembe helyezését követően ugyanakkor bármely tagállam bármely régióban megkezdheti a VIS alkalmazását, amennyiben erről előzetesen értesíti az Európai Bizottságot. Magyarország az első régióval egy időben megkezdte a VIS alkalmazását a Török Köztársaságban, valamint a Moldovai Köztársaságban található külképviseletein.

Várhatóan 2012 októberében Afganisztán, Bahrein, Irán, Irak, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Jemen térségével folytatódik a kiterjesztés. Az előzetes tervek szerint két éven belül világszerte a schengeni tagállamok valamennyi külképviselete csatlakozni fog a VIS-hez.

A VIS különlegességét a modern technológia adja, amely lehetővé teszi ujjnyomatok és arcfényképek központi tárolását és ujjnyomatok elektronikus összehasonlítását. A gyakorlatban a külképviseleten − a kérelem elbírálásához szükséges további adatok mellett − a vízumkérelmező ujjnyomatát és arcfényképét is rögzítik, amelyek azután továbbításra kerülnek egy központi, Strasbourgban üzemeltetett adatbázisba. Az ujjnyomat rögzítési eljárás egyszerű, gyors és diszkrét. A vízumkérelmezőnek csupán rá kell helyeznie az ujjait egy digitális beolvasó felületre. A biometrikus azonosítók 59 hónapig tárolódnak a rendszerben, így öt éven belüli újabb vízumkérelem esetén nem szükséges megismételni az ujjnyomat vételt. A külső határ átlépésekor az illetékes tagállami hatóság a VIS-ben ellenőrzi a vízum valódiságát, illetve a vízum birtokosának személyazonosságát, akár úgy, hogy a helyben rögzített ujjnyomatot összehasonlítja a VIS-ben tárolt ujjnyomatokkal.

Az új rendszer tehát megkönnyíti a vízumkérelmezéskor történő személyazonosítást, a vízummal kapcsolatos visszaélések elleni küzdelmet, valamint a külső határátkelőhelyeken, és a tagállamok területén végzett ellenőrzéseket. A VIS segíti a menekültügyi eljárást is, valamint hozzájárul a bármely tagállam belső biztonságát érintő fenyegetések megelőzéséhez, ezzel jelentős mértékben növelve a magyar és más uniós polgárok biztonságát.

Kategória Speeches