Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára és Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára is részt vett 2021. június 18-án a libanoni Aintourában magyar támogatással megvalósuló keresztény oktatási-kulturális központ átadóünnepségén, Bechara Boutros Al Rai maronita pátriárka meghívásának eleget téve.

 

Fotó: Miniszterelnökség

A projekt a magyar kormány Hungary Helps programja keretében, a maronita egyháznak nyújtott 2,2 millió dollárt kitevő adományából valósul meg, egy több évtizede elhagyott, az 1700-as években épült rendház restaurálásával. A központ a maronita egyház égisze alatt működő, szakmai képzést szolgáló és kulturális tevékenységet folytató létesítmény. A nők és fiatalok munkaerőpiaci helyzetének javítását célzó infrastruktúrát biztosít, amely egy zenei, egy szakácsképző és egy művészeti-kézműves szekció működtetését teszi lehetővé.

Az intézmény segíti a libanoni keresztény közösség helyben maradását, összhangban a magyar kormány politikájával, amelynek célja, hogy a segítséget vigyük oda, ahol arra szükség van, hogy az ott élők ne kényszerüljenek lakóhelyük elhagyására. Bechara Boutros Al Rai maronita pátriárka ünnepi beszédében reményét fejezte ki, hogy a felújított templom és kolostor a helyi keresztények biztató jövőjét fogja szolgálni, és köszönetét fejezte ki Magyarországnak a támogatás nyújtásáért.