Közel-keleti hivatalos útja során Herve Ladsous, az ENSZ-főtitkár helyettese látogatást tett az UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) -misszió főparancsnokságán, Naqourában.

Az UNIFIL vezetősége többek között a magyar katonatérképészekkel megerősített Egyesített (civil-katonai) Geoinformációs Szolgálatot (Joint Geographic Information Service − JGIS) kérte fel beszámoló megtartására a főtitkárhelyettes számára.

A UNIFIL JGIS mára már nemcsak a libanoni missziónak nyújt geoinformációs támogatást, hanem az ENSZ más, a régióban települt missziói számára is. Ezek közé tartozik az UNFICYP (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus), az UNSCOL (United Nations Special Coordinator for Lebanon), az UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force), az UNTSO (United Nations Truce Supervision Organization), az OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) és az UNSMIS (United Nations Staff Mutual Insurance Society).

A JGIS szolgáltatásai között megtalálható a hagyományos papíralapú és digitális térképkészítés, a nagy pontosságú, valós idejű terepi felmérés, a webalapú térképi alkalmazások, a mobileszközökön telepített geoinformációs applikációk, a Google Earth alapú szervizek, valamint a gyakorlati oktatás is.

Magyarország 2006 novembere óta, éves váltásokban négy katonatérképésszel támogatja a libanoni ENSZ-missziót. A jelenlegi nyolcadik váltás tagjai: az MH GEOSZ állományából Lusták Péter alezredes, Varga Kornél hadnagy, Sándor Mihály hadnagy, valamint az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredtől Benkő Szabolcs zászlós.

A bemutató után az ENSZ-főtitkár helyettese elismerését fejezte ki a JGIS teljes állománya számára kiemelkedő szakmai teljesítményükért és áldozatos munkájukért. Leszögezte: az elért pozitív eredményekről és az innovatív fejlesztések széles körű bevezetésének lehetőségéről az ENSZ Biztonsági Tanácsát is tájékoztatni fogja.

Kategória Events