A magyar–libanoni kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett tevékenységükért a Magyar Érdemrend kitüntetését adta át két libanoni üzletembernek Orbán Viktor miniszterelnök, aki a Parlamentben kedden tartott ünnepségen azt mondta, Magyarország érti a Kelet üzenetét, ezért sok tekintélyes barátja van Keleten.

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok erősítése mellett a tavalyi budapesti Magyar–Arab Gazdasági Fórum megszervezésében vállalt szerepükért is kitüntette - a kormányfő előterjesztésére - Áder János köztársasági elnök Adnan Wafic Kassar volt libanoni államminisztert, a Fransabank elnökét és testvérét,Adel Wafic Kassart, a Fransabank elnökhelyettesét. A ceremónián elhangzott, hogy a Fransabank Libanon egyik legnagyobb pénzintézete, amely jelentős érdekeltségekkel rendelkezik Libanonon kívül Franciaországban, Algériában,Szudánban és Szíriában.

Méltatásában Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, a magyarok sosem felejtik el, hogy Keletről származnak, "ezért mi jól érezzük magunkat Keleten, és jól érezzük magunkat Keletről jött emberek társaságában".

Magyarország érti a Keletnek azt az üzenetét, hogy fontos a pénz, fontos a siker, de "az egész nem ér semmit barátság nélkül" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy Magyarország kitüntetett országnak érezheti magának, mert Keleten sok tekintélyes barátja van.

"Magyarország szép jövő előtt áll, és ilyenkor különösen jól esik kitüntetni olyanokat, akik mindig, jóban-rosszban kitartottak Magyarország mellett" - mondta Orbán Viktor.

Kategória Statements