2012. február 26-27-én Orbán Viktor miniszterelnök Libanonba látogatott, ahol részt vett a több mint száz európai, dél-amerikai, afrikai és az arab világhoz tartozó pártokat tömörítő Demokratikus Középpártok Internacionálé (Centrist Democrat International) Végrehajtó Bizottsága ülésén. A kormányfő felszólalt a CDI által „Változás az arab világban: demokrácia és pluralizmus” tárgyban rendezett konferencián. Miniszterelnök úr megbeszélést folytatott Najib Mikati miniszterelnökkel, és látogatást tett Michel Sleiman államfőnél, valamint Nabih Berry-nél, a parlament elnökénél.

Orbán Viktor miniszterelnök 2012, január 26-án Bejrútban megbeszélést folytatott Najib Mikati libanoni miniszterelnökkel. A két kormányfő egyetértett a gazdasági együttműködés szorosabbra fűzésének fontosságában, ezért a közeljövőben két magyar gazdasági delegáció is az arab országba fog látogatni, akik már konkrétan tudnak tárgyalni a befektetések ösztönzésének és támogatásának módjairól. Orbán Viktor világossá tette, hogy Magyarország nyitott az arab világ felé, és hivatalos budapesti látogatásra hívta libanoni kollégáját, aki szerint az arab világ most elsősorban oktatási és gazdasági területen vár segítséget Európától. Orbán Viktor közbenjárást ígért Najib Mikatinak, aki az arab tavasz fejleményeiről is tájékoztatta a magyar kormányfőt - zárul Szijjártó Péter közleménye.

 

Orbán: A demokrácia a közös értékek tiszteletben tartásáról szól

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Bejrútban látogatást tett Michel Suleiman libanoni köztársasági elnöknél, akinek elismerését fejezte ki Libanon egysége, a térségben betöltött szerepe és gazdasági teljesítménye miatt - közölte a Miniszterelnökség. A nap folyamán a kormányfő előadást tartott a Demokratikus Középpártok Internacionáléján Bejrútban, ahol kiemelte, hogy az átmenet során figyelemmel kell lenni a társadalom kulturális gyökereire és szociális szükségleteire és nem szabad elveszíteni az emberek bizalmát.

A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy intenzívebbé kell tenni a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat. Orbán Viktor az Európai Unió előtt álló gazdasági kihívásokról is tájékoztatta vendéglátóját, aki hivatalos látogatásra hívta meg Schmitt Pál köztársasági elnököt. 

Mindent meg kell tenni a kétoldalú gazdasági és politikai kapcsolatok erősítése érdekében

Orbán Viktor miniszterelnök bejrúti tárgyalásai során megbeszélést folytatott Nabih Berry libanoni házelnökkel, aki beszámolt vendégének a számos felekezetet magába foglaló demokráciában működő parlament munkájáról. A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy mindent meg kell tenni a kétoldalú gazdasági és politikai kapcsolatok erősítése érdekében - közölte Szijjártó Péter, pénteken.

"A demokrácia nem fordulhat szembe a társadalom kulturális és szociális igényeivel"

A Demokratikus Középpártok Internacionáléjának az arab világ változásairól tartott bejrúti konferenciáján a szervezet végrehajtó bizottsági tagjaként Orbán Viktor is előadást tartott. A magyar miniszterelnök az átmenet tapasztalatairól beszélt. Elmondta, hogy Magyarországon a posztkommunista korszak lezárásához 20 év kellett, míg például Csehországban elég volt ehhez 6 is.

Hozzátette: az átmenet során figyelemmel kell lenni a társadalom kulturális gyökereire és szociális szükségleteire és nem szabad elveszíteni az emberek bizalmát. A demokrácia közös értékek tiszteletben tartásáról szól, ugyanakkor a demokratikus rendszernek a vezetést is biztosítania kell az ország számára. A miniszterelnök kiemelte, hogy átmenethez erős társadalomra van szükség, és az ország vezetésének eredményeket kell tudnia elérni. Különösen fontosnak nevezte, hogy a demokrácia nem fordulhat szembe a társadalom kulturális és szociális igényeivel.

Kategória Events