2020. március 6-án, Budapesten került sor a Magyar-Libanoni Gazdasági Vegyes Bizottság (GVB) alakuló ülésére. A magyar delegációt Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára, a GVB magyar társelnöke vezette, míg Libanont Alia S. Abbas asszony, a libanoni Gazdasági Minisztérium gazdasági és kereskedelmi igazgatója képviselte.

A Magyar-Libanoni Gazdasági Vegyes Bizottság ülésének margóján aláírásra került a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Libanoni Kereskedelmi-, Ipari- és Agrárkamarák Szövetsége közötti Együttműködési Megállapodás, melynek alapján a közeljövőben megalakul a Magyar-Libanoni Üzleti Tanács.

KKM

A társelnökök kiemelték, hogy a Bizottság alakuló ülése fontos lépése a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok tovább fejlesztésének. A magyar-libanoni kereskedelmi forgalomban és a gazdasági együttműködésben komoly lehetőségek rejlenek, főleg az élelmiszeripar, az ICT, a mezőgazdaság és az egészségipar területén. Az ülésen áttekintették a kétoldalú együttműködés legfontosabb témáit, különös tekintettel a mezőgazdaságra és az agrárkutatás-fejlesztésre, a vízgazdálkodásra és környezetvédelemre, az információs- és kommunikációs technológia, a felsőoktatás, valamint a turizmus ágazatára.

KKM

A felek egyeztettek a jövőben aláírható megállapodások köréről, többek között az exportfejlesztés, a beruházásvédelem, a kettős adóztatás elkerülése, a szabványügy, a légügy, az ipar, a munka- és szociális ügyek, valamint a fogyasztóvédelem területén.

A Libanoni Köztársasággal 1965-ben létesítettünk diplomáciai kapcsolatokat, 2001. őszétől rezidens nagykövet képviseli a magyar érdekeket az országban. Libanon 1994. nyarán nyitotta meg budapesti nagykövetségét. A Libanoni Köztársaság Magyarország egyik legkiválóbb partnerének számít a Közel-Keleten. Bár a jelenlegi gazdasági problémák kihívást jelentenek, az ország továbbra is a biztonság szigete a konfliktusok sújtotta régióban. Libanon mélyen gyökerező demokratikus hagyományaival, valamint a különböző vallások és felekezetek követői közötti békés együttélés megvalósításával a Közel-Kelet példamutató állama.

A plenáris ülést követően a társelnökök aláírták a Magyar-Libanoni GVB jegyzőkönyvét. A Bizottság következő, második ülését Bejrútban rendezik meg.

(KKM)